Groller fietsroutes

 

  • Het boekje met de Groller fietsroutes Let op, de gegevens in dit boekje zijn onderhand gedateerd. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld voorzieningen onderweg zijn gewijzigd. Kruispunten kunnen zijn gewijzigd naar rotondes en zo kan er meer veranderd zijn.

 

  • Het boekje met de overige VvV fietsroutes Let op, de gegevens in dit boekje zijn onderhand gedateerd. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld voorzieningen onderweg zijn gewijzigd. Kruispunten kunnen zijn gewijzigd naar rotondes en zo kan er meer veranderd zijn.

 

 

Alle routes zijn zodanig gekozen dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van fietspaden of rustige wegen.

 

 

ellertbrammert.jpgEllert & Brammert Fietstocht - 34,5 km

Vanaf de Vredesboom fiets u langs natuurgebied De Moere, door het stroomdal van het Anderse diep richting Westdorp. Het kanaal Buinen-Schoonoord is een tijd lang uw metgezel op weg naar openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. U kunt natuurlijk gewoon doorfietsen, maar een bezoek is beslist aan te raden. (Zie achtergrondinformatie) Op de terugweg naar Grolloo fiets u door de boswachterij Grolloo/Schoonloo, een uitgestrekt bosgebied met heidevelden, veengebieden, spartelvijvers en een keur aan mooie fietspaden.
 

 

 

orvelte.jpgÖrvelt Fietstocht - 35,4 km

Een mooie route brengt u naar het dorp Elp. Van hieruit gaat de route naar Orvelte. Een levend museumdorp waar op sommige plaatsen de tijd heeft stilgestaan. U wordt gevraagd een toegangskaart te kopen, maar let op, veel bedrijven zijn zonder kaartje toegankelijk. Orvelte is in elk geval een heerlijk pauzeplaats. Vanaf Orvelte gaat de tocht verder langs het Oranjekanaal, om vervolgens via het natuurgebied Schoonloërveld richting Grolloo te fietsen.
 

 

 

Langs de Hondsrug Fietstocht - 40,5 km

Op deze route kunt u de schitterende glooiing van de Hondsrug ervaren. Een route met vele bezienswaardigheden. (Zie achtergrondinformatie) Van Borger naar Bronneger en verder naar Drouwen ervaart u de rust en de ruimte. Middels een schitterend fietspad leidt de route u naar Gasselte en Gieten, om vanaf daar terug te keren naar Grolloo. Dan neemt u nog wel even de boswachterij Gieten en het Gasselterveld mee. Bijzonder aan deze tocht is wel het feit dat gemotoriseerd verkeer op een groot deel afwezig is, hetgeen het fietsen van deze route een plezierige bezigheid maakt.
 

 

 

balloerveld.jpgDrentse Aa Fietstocht - 43 km

Op deze route doorkruist u niet alleen het Nationale park De Drentse Aa, maar u doet ook nog eens schitterende brink- en esdorpen aan. De route langs de plaatsen Anderen, Anloo, Schipborg, Gasteren, Balloo en Rolde biedt zoveel bekijks dat u hier gerust een dag voor kunt uittrekken. Ook voor kinderen is er op deze route veel te zien en te beleven.
 
 

 

 

Veld-Hei-Bos Fietstocht - 42,5 km

Via het stroomdallandschap Drentse Aa komt u in Ekehaar. Door het veld gaat het vervolgens richting Hooghalen. Het Groote Zand is een natuurreservaat met zandverstuivingen, heide, bos en veen. Via Hooghalen naar het Hijkerveld, een heidegebied tot aan de horizon. De stilte op deze heide is oorverdovend. Via een mooie route langs het Oranjekanaal fiets u terug richting Amen. Het Herinneringscentrum en het voormalige kamp terrein van kamp Westerbork kunt u zo even meenemen, voordat u terug fietst naar Grolloo.
 

 

 

Verrassend-fietstocht - 41,3 km

Deze route is anders dan andere routes op deze site. We fietsen richting Rolde, om vervolgens af te slaan naar de mooi gelegen dorpen Nijlande en Deurze. Dan gaat het richting Assen. Via de oostkant naar het noorden. We steken het Havenkanaal over en fietsen de vrij nieuwe wijk Marsdijk binnen. Via een fraaie fietsbrug komen we aan de andere zijde van het Noord-Willemskanaal. Van hier gaat het naar Rhee met de mooie Picardthoeve. Via Ter Aard en Zeijerveld gaan we naar de Vaart in Assen. We steken deze over en gaan het prachtige - ten tijde van Napoleon aangelegde - Asserbos in. Via een mooie route verlaten we het Asserbos aan de zuidkant. Wanneer we de laatste bungalows en kantoorpanden van Assen achter ons laten, komen we al snel in Anreep. Via een rustig fietspad komen we even later in Ekehaar, waar we links af om het stroomdallandschap van de Drentsche Aa binnen te fietsen. Via het in de omgeving bekende schelpenpad komen we in Vredenheim en dan is het nog een paar kilometer naar de finish in Grolloo.
 

 

 

fietstochtUm Schloo en Börger-fietstocht - 36,1km

Vanuit Grolloo fiets u de uitgebreide staatsbossen van Grolloo en Schoonloo in. Langs prachtige venen en het mooie Ieberenplas, het Zwattewater en om Schoonloo fietsen we naar Ellertshaar. Vanaf hier gaat het door uitgestrekte landerijen en een fraai stuk fietspad naar Eesergroen. We steken de N34 over naar het mooie Ees. Achter Ees langs fietsen we naar Borger. We nemen een klein stukje nieuw Borger mee en komen langs het Hunebeddeninformatiecentrum langs. Beslist een bezoekje waard. We verlaten Borger in de richting van Drouwen. Voor Drouwen gaat de route naar links en steekt opnieuw de N34 over richting Papenvoort. Maar eerst gaan we door het Drouwenerveld. Vroeger uitgestrekte heidevelden. Nu grotendeels staatsbos. De schitterende vennen zijn een stop waard. Vanuit Papenvoort fietst u weer naar Grolloo en zit de tocht er op.
 

 

 

fietstocht 2007Fietstocht um boswachterij Grol-Schloo - 35,7 km

Gaat de ene route door de uitgestrekte bossen, zo gaat deze route juist tussen de bossen door. Het esdorp Grolloo verlaat u via ruilverkavelingswegen in de richting van Amen. In Amen komt u echter niet, want de route gaat via de Halkenbroeken en de Oelmers - twee stroomgebieden welke terug zijn gebracht in oorspronkelijke staat - naar het volgende esdorp Elp. Het is aan u om de vroegere essen - akkerbouwgronden - rond de dorpen te herkennen. Typerend is het dat de dorpen veelal op een verhoging in het landschap liggen. Van Elp gaat het via zeer rustige ruilverkavelingswegen en fietspaden naar De Kiel. De Kiel kunnen we een ontginningsdorp noemen, op de rand van het veen. We fietsen verder in oostelijke richting en buigen dan naar het noorden af naar Westdorp, alweer een esdorp. Verder fietsend, terug naar Grolloo, komt u door het stroomgebied van de Hunze. Eerst treft u hier de vroegere graslanden van Schoonloo aan en vervolgens die van Grolloo, afgewisseld door een mooi stuk bos. Deze route kent veel rustmogelijkheden en verschillende horeca.
 

 

 

fietstocht 2008Klavertje vier fietstocht langs de grenzen van de voormalige gemeente Rolde - totaal 48,9 km

Een bijzondere fietstocht. Wanneer u de tocht in zijn geheel fietst, komt u langs de grens van de voormalige gemeente Rolde. De ene keer langs de binnenzijde en de andere keer net buiten de grens. Wat deze tocht verder bijzonder maakt is dat u hem kunt opsplitsen in kleinere routes. Vandaar klavertje vier. U kunt 1 blad fietsen, meerdere en de gehele tocht. Er is voldoende horeca langs de route, maar er zijn ook vele picknickplaatsen. Zo fietst u door het uitgebreide natuurgebied bij Geelbroek, het Balloërveld, het Gasselterveld en de stroomgebieden van Drentsche Aa en de Hunze. En wat te denken van de dorpjes en gehuchten. Als bewoner van dit gebied moet u dit een keer gefietst hebben. Als bezoeker is het een unieke route om kennis te maken met de schitterende natuur en cultuur landschap in de directe omgeving van Grolloo.