De bronnen
Als geboren en getogen Grolloënaar heb ik een kleine halve eeuw geschiedenis van het esdorp Grolloo meegemaakt. En er is in deze halve eeuw dankzij de industrialisatie heel veel veranderd. Was een halve eeuw terug de landbouw nog de belangrijkste bron van inkomen, nu is dat bijna niet meer terug te vinden. Een groot deel van de bevolking bestaat uit forensen. De agrarische bedrijven zijn op een paar na uit de dorpskern verdwenen. Denk dan eens vele honderden jaren terug. Hoe zou het geweest zijn. Wat is hier nog terug te vinden en hoe herken ik dit. Ik heb gemerkt dat wanneer je je in deze materie gaat verdiepen, dat dit je niet meer loslaat. Steeds meer is er terug te vinden, in boeken, archieven, uit verhalen, maar ook via het internet.
De achtergrondinformatie, gecombineerd met een portie inbeeldingsvermogen laat dingen zien die je anders niet zou zien. Leg oude kaarten eens over elkaar en ontdek de veranderingen.
Als samensteller van de wandelrouteboekjes maak ik dankbaar gebruik van de informatie die anderen reeds hebben verzameld. Individuele schrijvers, werkgroepen van de vereniging dorpsbelangen Grolloo en omstreken, de Boermarke en historische verenigingen hebben in het verleden vanuit verschillende invalshoeken de geschiedenis belicht. Vanaf de helft van de 19de eeuw kun je artikelen vinden in archieven van kranten of volksalmenakken. De speurtocht gaat dus verder.
Veel is verdwenen, een deel is er nog. Laten we zuinig zijn op wat er nog is, maar laten we geen nieuwe "oude" dingen maken. Hier en daar iets terugbrengen in de oude staat om als uitleg te kunnen dienen kan m.i. geen kwaad, maar we leven nu eenmaal niet in een museum. Vandaar dat nieuw te ontwikkelen plannen, zoals het Natuurpark Grolloo, wel degelijk tot de achtergrondinformatie behoren. Want laten we goed bedenken dat wanneer we een gebouw op dit moment te modern vinden en niet in het landschap passend, dat dit zelfde gebouw over 500 jaar wel als cultureel erfgoed kan worden betiteld. Hoe lang is het geleden dat men de Eiffeltoren voor een stuk oud roest uitmaakte?
Informatie werd gehaald uit boeken, welke in het verleden zijn uitgegeven en waar een deel van de geschiedenis van Grolloo en omgeving uit te halen is.
Vijftig huizen en ... een kerk 1953 uitg. Ned. Herv. kerk
Grolloo van verleden tot heden 1983 uitg. VDGO
Kijk op Grolloo 1987 uitg. VDGO
Rapport De Es 1999 uitg. VDGO
Geschiedenis van Rolde 1993 uitg. Gemeente Rolde
De Kloetschup tijdschrift van de vereniging Rolder Historisch Gezelschap
Verder is informatie verkregen uit gesprekken met oudere Grolloënaren.
En men mag tegenwoordig het internet niet vergeten. Niet alleen is hier informatie direct te vinden, maar vaak ook kun je zien waar deze informatie te halen is.
In een beschrijving bij een wandelroute kun je nooit alles wat je zou willen beschrijven verwoorden. Er is getracht enige achtergrondinformatie te geven bij hetgeen u ziet. Hopelijk dat u door deze informatie meer gaat zien dan dat u op het eerste gezicht zou zeggen.