In the beginning...


Als bestuurslid van de plaatselijke Vereniging voor Volksvermaken is het eigenlijk begonnen met het organiseren van een fietstocht. Hiervoor moest een route worden uitgezet. Doelstelling was dat de tocht een attractie aandeed. Nou is dat in de omgeving van Grolloo niet zo lastig, er zijn voldoende zaken waar je naar binnen kunt gaan of gewoon even bij stil kunt staan. Maar zo'n tocht moet op papier gezet worden. En als je het doet, moet je het goed doen. Dus een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving en een kaart waarop de route ook duidelijk wordt weergegeven. Maakte ik in het begin graag fietstochten, na verloop van tijd ging de interesse uit naar het wandelen. Veelal vanuit Grolloo, maar ook vanaf een parkeerplaats. Een goede kaart van de omgeving en een eenvoudige kompas en wandelen maar. Dit viel dusdanig in de smaak dat ik op een gegeven moment heb voorgesteld om herfstwandeltochten te organiseren. Wandeltochten vanuit Grolloo. Al wandelend ontdek je je omgeving telkens opnieuw. En in de herfst omdat deze periode qua wandelevenementen vrij rustig is. Het is rustig in de natuur. De grote hoeveelheden toeristen, die gelukkig onze omgeving in de zomer aandoen, zijn huiswaarts gekeerd. Wat het weer betreft, zie je dat de maand oktober best wel herfstachtig kan zijn, maar bij droog weer is de natuur een belevenis.

Vanuit het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en omstreken komt het idee om wandelroutes rond het dorp in te richten. Een werkgroep had vanuit een enquête aangegeven dat een wandelroute langs de oude esranden op het wensenlijstje stond van de bevolking. In 2002 ben ik begonnen met het verzamelen van informatie, het inventariseren van de wandelmogelijkheden en het intekenen van de kaarten. Op deze wijze is het eerste boekje "Groller wandelroutes" ontstaan. Dit boekje bevat 4 korte wandelingen (tot 8 km) door en rond het dorp. Veel aandacht heb ik besteed aan achtergrond informatie. Door het geven van deze informatie ziet de wandelaar veel meer dan dat er eigenlijk te zien is. Maar een aarden wal krijgt een andere betekenis als je weet dat deze daar ruim 350 jaar ligt en waarom deze ooit is opgeworpen.

Daar ik zelf regelmatig wandelingen maak van rond de 20 km (deze kan je mooi op een rustige zondagmorgen wandelen) kon ik voor Volksvermaken eenvoudig routes van deze afstand uitzetten. Telkens probeer ik een aantal bezienswaardigheden in de routes op te nemen. Na het succes van de in 2003 uitgegeven "Groller wandelroutes"-boekjes heb ik voorgesteld aan Dorpsbelangen om ook een boekje te maken met langere wandelroutes. Waren de eerste boekjes zeker ook bedoeld voor de eigen bevolking, de laatste boekjes moeten vakantiegangers aanspreken, die graag langere wandeltochten maken. De boekjes zijn in oktober 2004 gepresenteerd tijdens de start van de herfstwandeltochten. Inmiddels is duidelijk dat deze boekjes in een behoefte voorzien.

Ik wens u veel plezier. Dat kan zijn tijdens een van de tochten of van Grolloo en haar schitterende omgeving. Ik hoop dat deze site daar in ieder geval aan bijdraagt en u uitnodigt deze omgeving eens te bekijken.

Bertus Reinders